Lappländska Jokkmokk kan bjuda på det mesta! En riktigt gammal ort och traditionell samisk mötesplats. Orten kallades Dálvvadis, vilket betyder Vintervistelse på samiska, och var helt enkelt en plats samer bosatte sig på under vintern. På 1600-talet hölls Jokkmokks marknad för första gången, en tradition som fortfarande iakttas – Jokkmokks marknad är en av Sveriges mest besökta.

Som en viktig plats för samer är det föga förvånande att det är just i Jokkmokk vi hittar Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum, ett natur- och kulturhistoriskt museum med fjällbotanisk trädgård. Här ligger också samernas utbildningscentrum, och Sámi Duodji, sameslöjdstiftelsen.

Det är en liten ort, med runt femtusen invånare i kommunen och under tretusen i tätorten, men visst är det ändå en ort du hört talas om? Ja, om det inte är samekultur eller marknaden som intresserar dig, så är det kanske Nordenskiöldsloppet du känner till? Det över hundra år gamla loppet är ett av världens längsta, och med 220 km är det världens längsta skidlopp (arrangeras numera under namnet Red Bull Nordenskiöldsloppet). Snabbaste tiderna för loppet ligger på över 13 timmar, och är en riktig utmaning för skidfantasten!

Jokkmokk ligger över polcirkeln, har garanterat snö varje vinter och är en utmärkt plats att besöka för den som vill uppleva midnattssol på sommaren, och norrsken på vintern. För den friluftsintresserade är fjället Aktse med den populära Skierfeklippan ett måste, eftersom det är en riktigt fin utsiktspunkt, och varför inte ta en vecka eller två längs Kungsleden när du ändå är här? Jokkmokk är nämligen sevärt även under sommaren!

Sverige är fullt av pärlor som Jokkmokk, där lång historia har fått sätta sin prägel på orten, och gjort den till ett av Lapplands måsten, sommar och vinter. Missa inte Jokkmokk till din nästa inlandssemester – du kommer garanterat inte att ångra dig!