Jokkmokks marknad är en av de viktigaste händelserna på året, inte bara för Jokkmokks invånare och för boende inom bekväma resavstånd, utan även för en långväga besökare. Marknaden har inträffat varje år sedan 1605, och var från början beordrad av kungen, som ville styra upp marknadsväsendet. Det vara bara i Jokkmokk som marknadsverksamhet fick bedrivas i området, men platsen valdes på grund av att det redan var en vanlig vinterboplats för samerna i närheten. Det är en av världens äldsta årliga marknader, och omåttligt populär fortfarande!

Två kilometer med marknadsstånd – här kan du shoppa loss! Marknaden har det mesta, från hantverk till moderniteter och mat. Smaka på arktisk gastronomi på Jokkmokks marknad, första torsdag-lördag i Februari varje år, precis lagom till att midvintern släppt taget och dagarna blivit ljusare.

Aktiviteter anordnas hela veckan, med utställningar, hundspannskörning, besök hos renskötare – för Jokkmokks marknad är mer än bara marknad. Invigningen med fackeltåg är en upplevelse du inte kommer glömma i första taget, och under marknadsdagarna anordnas flera konserter, sagoberättande, den traditionella renrajden genom marknadsområdet, föreläsningar – ja på Jokkmokks marknad finns garanterat någonting för alla besökare, oavsett intressen.

Marknaden är inget för den som har torgskräck dock! Under marknaden 2005 beräknades över 75000 människor besökt Jokkmokk till marknaden – en riktigt imponerande siffra för en kommun med strax över 5000 invånare. Att bara gå omkring och titta på folk kan vara riktigt roligt det med, särskilt med alla människor i vackra samedräkter som besöker marknaden varje år.

Visst är i år året då just du ska besöka Jokkmokk lagom till denna traditionsfyllda marknadshelg? Missa inte skoter-turerna, renarna, maten, kulturen och gör ett riktigt fynd bland marknadsstånden och hitta en gammal vän, eller en ny, i folkvimlet. Upplev Lappland när och där det är som bäst, och du kommer inte att ångra dig!

Mer info finns på https://www.jokkmokksmarknad.se