Tidig kall Mars-morgon i Jokkmokk i Lappland. Norr om polcirkeln. Skidorna på. Är du redo för världens mest krävande skidlopp?

Det var 1884 som startskottet för det första Nordenskiöldsloppet någonsin gick. Adolf Erik Nordenskiöld skulle bevisa för omvärlden att den bedrift i skidåkning han bevittnat under en expedition på Grönland verkligen var möjlig, när två av deltagarna skidade över 40 mil på två och ett halv dygn utan sömn eller längre vila och med liten tillgång till vatten. Riktigt så långt sträcka handlade det inte om under det första Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk, men loppet skulle bevisa att det gick att skida 220 km på under 24 timmar.

Förste man, Pavva Nilsson Tuorda, gick i mål på 21 timmar och 22 minuter, och idrottshistoriens hårdaste och mest krävande tävling fick stor uppmärksamhet, såväl som i Sverige som internationellt. Det skulle dröja över hundra år innan tävlingen hölls igen, men sedan 2016 har tävlingen hållits årligen i Jokkmokk under namnet Red Bull Nordenskiöldsloppet. Med dess historia är det en av världens äldsta skidtävlingar, och med 220 km världens längsta. Det räknas som världens tuffaste skidlopp i klassisk stil och är inget för den svaga!

Förstaplaceringarna sedan loppet började hållas igen har krävt mellan 8 och 14 timmar beroende på vädret för att klara loppet, till störst del eftersom skidutrustningen blivit så mycket lättare, och för att tävlingssträckan numera är spårad i förväg, vilket den inte var 1884. Vinstsumman är 50 000 för första plats, jämfört med 200 kr, och en speciell medalj utlämnas till alla som klarar loppet på kortare tid än Pavva Nilsson Tuordas tid. Det finns många kontroller längs vägen, för vatten, varm mat och utbyte av kläder.

Sträckan går från Purkijaur till ÅrreNjarka och tillbaka till Jokkmokk, i vild och orörd terräng och deltagare har max 30 timmar på sig att ta sig i mål. Har du vad som krävs för att anta utmaningen och genomföra världens längsta och tuffaste skidutmaning? Rätten att skryta över din bedrift ingår i startavgiften!