På onsdagar klockan 18.00 är det dags för Bingo i Folkets Hus i Jokkmokk! Kom och spela du med!

Bingospel är en gammal svensk tradition vid det här laget, och bingohallar står att finna i större delen av landet. Spelet går ut på att slumpvisa siffror dras och spelaren markerar dessa siffror på sina bingobrickor som är förtryckta med siffror i särskilda mönster. Vinst får du när du har fem brickor i rad, vanligen vertikalt, horisontellt eller diagonalt. Du behöver både ha tur själv och hoppas att ingen annan har mer tur än du själv, så att det är du som får bingo först av alla.

Det första bingopartiet i Sverige hölls 1961 och anordnades av en idrottsklubb, och det är främst klubbar och föreningar som driver bingohallar eller bingospel, särskilt föreningar och klubbar med stor andel unga medlemmar. Verksamheten kontrolleras av lotteriinspektionen och länsstyrelsen och varje år kan bingoverksamheterna runt om i landet betala ut mycket pengar till idrotts- och andra ungdomsföreningar. Totalt räknar man med att runt 10 miljarder kronor i vinst kunnat delas ut till föreningar sedan 1960-talet, och dessa pengar har varit avgörande för dessa föreningars kvarlevnad i och med minskade bidrag från staten.

I Jokkmokk är det Jokkmokks Skidklubb som driver bingoverksamheten i Folkets Hus varje onsdag klockan 18.00. Jokkmokks SK är en anrik klubb med rötter ända tillbaka till 1893, efter att intresset för skidåkning väckts på orten som följd av det berömda och utmanande Nordenskiöldsloppet, 220 km skidåkning på mindre än 24 timmar.

Att spela bingo är riktigt roligt, och att ha kul samtidigt som du stödjer din lokala idrottsklubb måste ju vara idealt? Kom till Folkets hus på onsdag kl. 18.00 och kanske har just du turen med dig. Alla som vill spela är välkomna!

Bild: Michael Cote, publicerad under Creative Commons Attribution-Share Alike License 2.0