När kung Karl IX bestämde att det skulle finnas marknadsplatser i Lappland existerade inte Jokkmokk. Året var 1605. Man vågar nog påstå att det var marknadsplatsen som grundade staden. Det fanns redan handelsvägar eftersom handeln hade bedrivits sedan Vikingatiden.

Centrum för handel

Jokkmokk blev handelscentrum och handel förbjöds på andra platser än de av kungen utsedda marknadsplatserna. Samerna i Jokkmokk hade vinterviste i Talvatis som blev marknadsplatsen i Jokkmokk.

Marknaden hölls i Påvemässotid som var runt 15 januari och höll på under 2-3 veckor i sträck. Detta krympte och från 1930-talet var den plötsligt nere i 2 dagar. Vintertid var fortfarande en perfekt tid för marknaden i Jokkmokk eftersom sjöar och vattendrag var frusna och man kunde färdas på dem. Samerna hade också samlats med sina renar nere i skogslandet i Talvatis under denna årstid.

Vintermarknaden blir turistattraktion

En sjudande marknadsplats har steg för steg växt fram från samevistet i Jokkmokk. På 1600-talet hade man nog svårt att förutse att Jokkmokks vintermarknad skulle bli något så stort och fantastiskt som det är idag.

på 1950-talet började man se värdet av marknaden, och när det var dags för 350-årsjubileum år 1955 bestämde man sig för att göra den mer besöksvänlig för att locka ännu fler människor. Man började se värdet i att få fler turister till bygden. Det första som gjordes var att utöka antalet marknadsdagar till 3 dagar. Marknadsståndens antal utökades också, från de cirka 20 som fanns till 150 stånd. Hembygdsgården hade logdans och man vallade renar genom samhället. Alltfler upptäckte marknaden och den blev mer etablerad än någonsin på bred front, här fanns någonting för alla och framförallt blev den ett utflyktsmål för hela familjer.

Vad händer nu?

Om du pratar om Jokkmokk idag pratar du också om den välkända vintermarknaden. Den är unik i sitt slag med sin underbara historia. I dessa dagar startar vintermarknaden alltid den första torsdagen i februari månad och pågår i 3 dagar. Det har blivit mer än en marknad med försäljningsstånd, hela Jokkmokk är med på banan och bjuder på spännande aktiviteter dessa dagar – det är magiskt!

Du kan strosa runt mellan marknadsstånden, gå på kostutställning, musik framträdanden och intressanta föreläsningar. Om du gillar äventyr kan du åka på hundspannstur eller skotersafari. Du kan också vara med på en renrajd där du följer de vackra djuren. Numera kan du också träffa människor från hela världen, och även om du tycker att vintern i norra Sverige är kall är det just till Jokkmokks vintermarknad du bara måste åka!

400-årsjubileet år 2005 lockade 80 000 besökare, idag är det ännu fler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *