Går det att odla grönsaker i Lappland? Det här är en fråga som många undrar över och svaret är att det går alldeles utmärkt, förutsatt att du vet vad du gör. När en folkrörelse uppstod under 1920 till 1930-talet med syfte att få människor att odla upptäcktes att personer i norra Sverige hade sämre hälsa än resten av landet. Detta berodde på att det var en stor brist på vitaminrik mat i Norrland. Denna ohälsa kallades då ”Norrlandsskörbjugg”. Tanken var att genom odling motivera folk att äta mer grönsaker och frukt för att förbättra hälsan. Tack vare järnvägen kunde odlandet spridas över hela Sverige och underlättade transport av växer till Lappland.

Odla i zon 7

Att odla i Lappland är inte samma som i varmare zoner, men visst går det att odla egna grönsaker. I Jokkmokk gäller mestadels zon 7 vilket innebär att säsongen är ganska kort och något kallare. En ytterligare effekt av att odla i en kallare zon är att det inte går att följa rekommendationerna för frösådd och utplantering. Men det finns även fördelar med att odla i kallare klimat. Du behöver inte oroa dig över mördarsniglar plus att det finns ett flertal grönsaker som utvecklas bra och verkligen trivs i ett svalt klimat. Eftersom dina växter inte behöver vattnas mycket innehåller grönsakerna mer näring än i varmare zoner. Ett bra tips är att odla i odlingslådor samt upphöjda bäddar som värms fort av solen. De långa ljusa dygnen kommer att få plantorna att växa fort.

Frösådd

I Lappland behöver du så frön inomhus väldigt tidigt. Mot slutet av januari är det dags att plantera frön som tar tid att utvecklas som exempelvis purjolök, rotselleri samt blekselleri. Resten kan planteras mot slutet av mars till början av april. Grönsaker som inte tål kyla sås i maj för att planteras ut mot mitten av juni. För att lyckas med en frösådd behöver du bra fröer till växter. Wexthuset online erbjuder ett mycket brett sortiment av kvalitets fröer till växter såsom olika sorters vitkål, huvudkål, gullök, rödlök, vitlök, purjolök, spenat, silverlök, morötter, sallad och tomater. Prova även på att odla egna kryddväxter såsom chili, basilika, persilja, salvia och oregano. Men det finns även massor av andra fröer till växter som kommer att ge färg och blomsterfägring till din trädgård såsom flera olika sorters Riddarsporre eller Fingerborgsblommor. Dessutom finns även ett stort sortiment av alla tänkbara tillbehör för odling och trädgård. Hos Wexthuset online kan du enkelt och smidigt beställa allt du behöver för din trädgård och odling.

Färskare är godare

Trädgård och odling är en rolig och spännande sysselsättning som även kommer att förbättra din egen hälsa och ditt välmående. Det finns inget godare och nyttigare än att kunna äta egenodlade grönsaker och kryddor. Även om säsongen är kort kommer du att kunna skörda det mesta av det du odlat. Grönsaker kommer att ge en fin skörd vid olika tidpunkter eftersom de växer olika fort. Vissa grönsaker kan sås i flera omgångar såsom spenat samt sallad. Det är himmelskt gott att äta egenodlat och betydligt nyttigare än vad du handlar i matvaruaffären. Framför allt är det enklare än vad många tror att odla växter, även i Lappland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *