Det har börjat anas en trend att bege sig norröver och slå bo bland forsar och berg och kanske kan även unga få upp ögonen för Jokkmokk, en plats som är känd för rik natur och den samiska kulturen. Varje år går Jokkmokks marknad av stapeln och lockar tusentals människor att ta del av den gemenskap, hantverk och glädje som finns där. I 400 år har Jokkmokks marknad hållits och var från början ett kungligt beslut, till för att driva in skatter. Marknaden hålls första månaden i februari varje år och de senaste åren har det även gått att ta del av den digitalt. Jokkmokk hade senast år 2021 fler utflyttade än inflyttade men med hemarbetet som blivit mer och mer populärt finns goda chanser att slå sig ner i den här vackra delen av landet.

Odling och hönshus

På Hemnet kan man se att det finns många objekt ute i trakten med goda möjligheter för att bli mer självförsörjande. De flesta objekt är, föga förvånande, hus och gårdar med plats för både familj och hobbys. För den som mekar bil, fiskar eller drömmer om hönshus är objekten perfekt. För att även odla på marken, småskaligt eller storskaligt beroende på vilket objekt du faller för, så behövs det inte en överdrivet stor yta för att bara förse sig själv och sina nära med t.ex. grönsaker året om. Allt du behöver är cirka 500 kvm mark och sedan kan du odla och njuta av färskt direkt från trädgården och frysa in för resten av året. Drömmen om att vara mer egen och mer självförsörjande behöver inte vara långt borta.

Den digitala zonkartan

Om du redan nu funderar över de olika växtzonerna så finns digitala zonkartan som hjälper dig att få bästa resultat efter förutsättningarna. Kanske drömmer du om ett hönshus och det behöver inte vara en ouppnåelig dröm. Olika sorters hönshus och hönsgårdar går att hitta till bra pris och med överlägsen säkerhet för dina höns. Olika skötselråd för höns finns att finna på Jordbruksverkets webbsida , en sida för såväl nybörjare som vana ägare av fjäderfän med alla krav och rekommendationer du kan behöva. Läs om alltifrån hur ofta du ska utfodra dina djur till hur du hanterar kvalster.

För de små i Jokkmokk finns aktiviteter av alla olika slag, exempelvis kultur för unga, badhus, fritidsgård och lägg därtill allt naturen bjuder på. Oförglömliga minnen för ett barn att ta del av den rika natur och all den inspiration och kreativitet den framkallar. Utomhusaktiviteter är lätta att hitta på, sommar som vinter med bad, bärplockning och skidor när snön lagt sig.

För dig som längtar norrut, att kanske lämna det stressiga storstadslivet och dess ljus och istället mötas av stjärnklara nätter, midnattssol och norrsken är Jokkmokk svårslaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *