Har du upplevt midnattssolen i norra Sverige? Den är precis så skarp som det berättas om och man får dra ner svarta rullgardiner för att kunna sova. Många tycker att det är fascinerande att svenskarna har sol mitt i natten på sommaren, men för befolkningen i norr är det normalt.

Norra Sverige har midnattssol

När kan man titta på midnattssolen? Om du åker till Jokkmokk kan du se den från cirka 5 juni till 8 juli, midnattssolen är som skarpast run sommarsolståndet den 21 juni, men det är ljusa nätter hela sommaren. Det startar i slutet av maj och pågår till mitten av augusti. Midnattssolen startar att lysa en halvtimme efter midnatt och håller sig uppe hela natten igenom.

Midnattssolen ger liv

Midnattssolen är en underlig men fantastisk företeelse. Den gör att växter på ängar och i trädgårdar får så mycket ljus att de växer intensivt. Människor kan också gå på nattpromenad i detta vidunderliga ljussken och det kan bli speciellt då det är tyst och lugnt ute. Men inte hos djuren. De är mycket aktiva under natten. Fiskar simmar nära vattenytan och djur rör sig i skogen.

Man måste helt enkelt uppleva det här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *