Naturen i Jokkmokks kommun bjuder på unika och vackra växter, och det finns flera möjligheter att bekanta sig med dem. Antingen på egen hand genom att fjällvandra eller via trädgårdarna.

Jokkmokks fjällträdgård

Strax utanför centrala Jokkmokk hittar du den vackra Fjällträdgården, det är en arktisk trädgård som bildar en oas invid sjön Talvatis. Fjällträdgården är öppen alla dagar under sommaren och du kan titta på många fina fjällväxter här, en döpt efter kungen som grundade den första marknadsplatsen i Talvatis – Kung Karls spira, men här finns också klassiska fjällsippan och isranunkeln med flera. Denna botaniska trädgård kommer så småningom att bli en del av Midnattssolens trädgård. Fjällträdgården utgör en del av samemuséet där du kan följa en spännande kultur.

Midnattssolens Trädgård

Förstudien inför etableringen av Midnattsolens Trädgård avslutades under 2021. Målet är att trädgården ska vara färdig 2025. Målet med denna tillkommande trädgård är att addera nya trädgårdsupplevelser till fjällträdgården genom att arkitektur och design kombineras med natur och trädgård. Det är tänkt att Midnattssolens trädgård ska vara öppen alla dagar året runt och bygga på de fyra elementen eld, vatten, mörker och ljus. Eftersom midnattssolen lyser på sommaren och norrskenet på samma sätt lyser upp himlen på vintern vill den nya trädgården bygga runt dessa naturliga och magiska ljusfenomen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *